Power Wheels Foot Switch Wiring: An Incredibly Simple Method

Jimmy Boyera // Last Updated on October 31, 2022

A defective power wheel foot pedal can ruin the fun and enjoyment of your loving child. If you find such a foot pedal in your power wheel that is stuck and stops working, then definitely you need to fix it in any way. But the question is, how to fix power wheels foot pedal?

Well, to fix power wheel pedals, first, diagnose the problem. In most cases, there is something wrong with the wiring. Conducting power wheels foot switch wiring could be the best solution here. Check the wiring with a volt multimeter and then fix or replace the wires.

However, rewiring the power wheel pedal switch can be tricky. And there can be other reasons why the foot pedal is not working. Throughout this article, I will explain every problem related to toy car pedal and their solutions.

Why is the Foot Pedal not Working in My Power Wheel?

Why is the Foot Pedal not Working in My Power Wheel

You first need to find out what is wrong with the power wheels' gas pedal switch. Why did it suddenly stop working? Multiple problems can occur.

Some of the reasons why your power wheels jeep pedal is not working are:

  • Battery damage
  • Motor overheating or damage
  • Defective controller
  • Faulty wiring
  • Damaged connectors
  • Pedal switch malfunction
  • Electric shorts
  • Broken pedal

These are some of the common problems you may face with your power wheels truck or jeep. Continue reading to find the solutions to all the problems.

How to Fix Power Wheels Foot Pedal? 

You can start working on your electric power wheel once the tools are ready. Collect the replacement parts after you have found out the problem.

Things You Need to Fix Your Power Wheels Car:

  • A volt multimeter
  • A screwdriver
  • Pliers
  • Electric tape
  • Replacement parts (if any part is damaged)

Problem and Solution Guide: Fixing a Power Wheel Pedal

Following is a step by step guide on fixing a power wheel pedal or other damage:

Step 1: Check for Battery Damage

Power wheels battery damage is one of the most common reasons the power wheels pedal does not work. That's why you should check this part first. You can check the battery quickly with the volt multimeter.

The multimeter should show a slightly higher volt when the battery charge is complete. That means if it is a 12V battery, the meter will show 13V.

But if the result is below the actual power wheels battery voltage or close to zero, then the battery has been damaged. It can happen to the electric ride after years of usage.  So, how do you solve the power wheels battery problem?

Solution 1: 

The only solution is to get a new replacement battery. You'll get plenty of options in the market that offer superior performance. Buy any of them that fits the voltage of your battery-powered ride-on toys and replace them to get your kid to ride again.

Problem 2: Check the Power Wheel Motor

When you press the power wheel's foot pedal switch, the motor will get power and move forward or backward.  If the motor isn't responding to the pedal footswitch, maybe the problem isn't with the pedal but with the motor.

Diagnose the wiring if the connection is in good condition. If the wiring and the connector are fine, possibly the motor has been damaged. It also can cause motor overheating.

Solution 2:

There is no way to repair a damaged motor. Hence, you will need to buy a new one. Check the specifications of your power wheel's motor and order online. The manufacturer may sell the original power wheels motor. You can replace the motor yourself or call a mechanic. Modified power wheels also perform excellently.

Problem 3: Check if the Controller is Okay

Damage to the controller can also lead to the power wheel foot pedal switch not working. Turn on the throttle to check if anything is wrong with the controller. If you hear any clicking sound, the controller is not okay.

Solution 3: 

A defective controller usually means that the component is not repairable. Therefore, the only way here is to get replacement parts. You can check your nearby store or purchase the controller online. Replacing parts of an electric ride is easy.

Problem 4: Inspect Wirings

Sometimes, faulty wiring can also cause problems. Check the wiring underneath the power wheels pedal switch. 

Something is wrong if the engine is working but not the pedal foot switch. Check the power and try to identify whether the power is passing through or not. Also, see if the wires are connected well on both sides.

Solution 4:

The solution is quite simple and easy. Often only disconnecting and reconnecting the wires will fix it. If there is dust, clean the wire with a dry cloth first. And then reconnect the wires to set the power wheels foot switch.

Problem 5: Check Connectors

Check Connectors

What if the wires are okay, but the switch cannot pass electricity to the car pedal power wheels? This can happen due to damaged connectors.

Damaged connectors of the power wheels will prevent the power from passing through. Hence, the power wheels' gas pedal foot switch may not function well.

Various reasons can damage the connectors of your pedal power wheels. 

Dust and corrosion are two of the major causes. If you do not use the vehicle regularly, such incidents may occur. Invasion of water can also cause rust.

Solution 5:

The first solution is to clean the connectors. Use a screwdriver and pliers to disconnect them. You can clean dust easily with a dry towel.

Rust or corrosion is also pretty easy to clean. Various rust cleaners are available in the market. But if you do not need much of them, purchasing them can result in unnecessary expenses.

The best solution here is to use white vinegar. Let the connectors soak in the white vinegar overnight. Then clean them with steel wool or wire brush. All the rust should go away.

But if the connectors have been broken or damaged completely, cleaning may not solve your problem. You will need to replace the connectors. You can request the original power wheels replacement parts if there is a warranty. Or else you will have to buy them. They do not cost much.

Problem 6: Check for Foot Pedal Switch Malfunction

If you are pressing the foot pedal switch but not working, maybe the switch is inoperative. It would be best if you troubleshoot to find out the problem.

Solution 6:

How do you test the foot pedal switch of your kids’ ride-on toy?

  • First, ensure the battery is okay.
  • Then unscrew the switch from the power wheel.
  • Remove the wire and check with a voltmeter for the pedal switch wiring problem.

Are the wires transferring current? If yes, then the switch is damaged. You do not need to worry about this situation. The foot pedal switch for the power wheels jeep is cheap and readily available. 

Get one and replace it with the damaged one. You also can fix the power wheel wiring if the problem is in the wire.

Problem 7: Check if any Electric Shorts occur

Power Wheels Foot Switch Wiring for Electric Shorts

Is the ride-on car pedal not working? If the engine starts and then this happens, the possible reason is the electric short.

Current may pass through the wrong wire in this situation. Or maybe the wire is completely damaged or frayed. The pedal switch for the power wheels will not function well in this condition.

Solution 7: 

You will need to use the multimeter to be sure. Check both the wires and the connectors. If you are not comfortable working with wires, call a friend.

You can quickly fix electric shorts with rewiring. But how do you rewire a power wheel?

  • First, you need to buy replacement wires.
  • Check which wires your power wheels have used, and then purchase.
  • Then, remove the damaged wire first.
  • And then carefully replace it with the new wires. Use duct tape where necessary.

Problem 8: Check if the Foot Pedal is Broken or Stuck

Check if the Foot Pedal is Broken or Stuck

The power wheel foot pedal can also break, which can happen due to low-quality material or rough usage.

Solution 8:

You can request the manufacturer for a replacement pedal for your kid's power wheels jeep model. The pedal is also available in online shops.

Often the pedal can also get stuck in an odd position. Gently push the pedal repeatedly until it works fine. Don't be rough, or you may break the pedal.

How Much Does a Pedal Repair Cost?

A power wheel pedal repair can cost between $5-$20, depending on the problem. You can replace the switch, pedal, or connectors within this budget.

However, the cost can be higher if you do not have the necessary tools or if other parts are also damaged.  Following is the average price of some of the items you may need for fixing the problem: 

Tools or Parts

Average Price (Per Piece)

Volt multimeter

$10-$100

Screwdriver

$5-$20

Pliers

$8-$30

Battery

$15-$100

Switch

$5-$15

Pedal

$5-$15

Wires

%
About the Author Jimmy Boyera

Hi, I’m Jimmy Boyera. My journey as a big enthusiast of outdoor sports like biking and riding vehicles began with working in the automotive industry, where I got a certificate for an automotive expert.
Since, I have gained 10 years of automotive industry experience working as a dedicated and diligent automotive expert, registered with the Automotive Council.

I have owned plenty of sports cars, bikes, and power wheel rides on vehicles for kids over the years, matching different tests I hit daily.
When I began to get many questions from friends & family about riding toy cars for kids, I decided I can help a significant group by a blog, something like My Tiny Rider.

Besides, as I discussed the idea with my fellow automotive experts and child specialists who had the same interest, some of them weighed in & that is how My Tiny Rider became a reality.
My thorough, thoughtful, evidence-based approach has driven to a loyal patient following & rewarding and successful career as an automotive expert.

I welcomed the opportunity to join the My Tiny Rider Team as a platform to share my knowledge & experience.